Vizsgaidőszak kisokos

Már mindenki bizonyára került szemben olyan akadállyal a vizsgaidőszak során, amikor nem tudta mit is kell pontosan tenni, kihez kell fordulni. Ahelyett, hogy üzenetekkel bombáznánk az ismerőseinket, és azonnal futnánk a Tanulmányi Osztályra most inkább nézzük meg a TVSz és az egyetem honlapjainak segítségével, mit lehet tenni, ha szoros helyzetbe kerülünk.

Tükör magazin - írta: Ferdics Andrea - lektorálta: Horváth Erika Dominika

A panaszláda

Az EHÖK oldalán a jobb felső sarokban található kis dobozkába lehet már beleütközött néhányunk szeme, de valljuk be kevesen kattintottunk rá.  Ha megnyitjuk hívogató kérdések sora vár minket, amik egyszerűen közlik mire is jó, ha kitöltjük a rubrikákat. Anonim módon is le lehet adni válaszainkat, a nevünk számára ugyanis nincs külön fenntartott mező. Panaszainkat megírhatjuk az egyes tárgyainkkal kapcsolatban, de a ki nem utalt ösztöndíj, vagy szociális támogatás is alapot adhat észrevételeink megfogalmazásához.

 

Méltányossági vizsga

Kezdjük is ott, ahol megkezdődik a folyamat, vagyis a méltányossági vizsga kérelem beadásával, amiben a Neptun rendszer van segítségünkre. A tanulmányaink során egyszer van lehetőségünk élni vele. Minimum két tárgyra vonatkozhat, tehát ha valaki szeretné két vizsgát is pótolhat ilyen módon. A vizsgaidőpont nincsen előre megadva, az időpontokkal kapcsolatos információt a tanszéken tudjuk megszerezni. Az engedély nagyon fontos szerepet játszik, hiszen nélküle nem vizsgázhatunk le, ha nincs a helyszínen a birtokunkban.

 

Alapelvek a vizsgák meghirdetésével kapcsolatosan

Pár egyszerű szabály, amikkel jobb, ha tisztában vagyunk. Az első elv alapján négy vizsgaalkalmat kell kiírni minden tárgyból a vizsgaidőszak során. A második szerint az egyes időpontokat egyenletesen kell elosztani egymás közt. Harmadikként pedig a maximális létszámot úgy kell meghatározni, hogy a javítóvizsgák letételére is legyen a hallgatóknak lehetőségük. A negyedik pont a levelező, távoktatási tagozat vizsgáira vonatkozik, miszerint főként hétvégén kell őket megtartani, egyébként a délután négy óra utáni időpontok az irányadóak.


Rövid tudnivalók

  • Egy vizsgaidőszakban legfeljebb három alkalommal lehet egy tárgyból vizsgát letenni, és ebbe az az alkalom is beleszámít, amikor igazolatlanul távol maradtunk!
  • Javítani csak egyszer lehet!
  • Ha csak egyedül vagyunk feljelentkezve a vizsgára, akkor is meg kell tartaniuk azt!Megkérdeztünk egy hozzáértőt

Van néhány olyan kérdés, amelyekre a válaszokat nem tudjuk megtalálni direkt módon, így ezekről Sziffer Borbálát kérdeztük meg az EHÖK Tanulmányi, Tehetséggondozási és Üzemeltetési referensét, aki meg is adta a szükséges válaszokat:

Kihez forduljunk, ha nincs megfelelő számú vizsgaalkalom kiírva?

A vizsgaalkalmak számát, időpontjait és egyenletes eloszlását a Hallgatói Önkormányzat ellenőrzi, minden vizsgaidőszakot megelőzően a TVSz. szabályai alapján. Ez éppen folyamatban van. Az észlelt problémákat pedig jegyzőkönyv formájában eljuttatjuk a tanszékekre időben, hogy a módosítások a lehető leghamarabb megtörténjenek. Ha az előírásoknak nem megfelelőek a vizsgaalkalmak, akkor vagy egy HÖK-ös segítségével az oktatóhoz lehet fordulni, akár hozzám is, vagy pedig személyesen az oktatót kell felkeresni.

Mit tehetünk, ha bővíteni szeretnénk valamelyik vizsga létszámkapacitását?

A létszámkapacitás meghatározásának szintén a TVSz.-nek megfelelően kell történnie, ami a minimumot határozza meg. Azonban ha ez nem megfelelő, az előbb említett jegyzőkönyvekben ezt szintén feltüntetjük. Ha ennek ellenére mégsem felel meg a létszám, akkor szintén a HÖK, vagy az oktató segítségének kérésével lehet módosítani azt.

A panaszládába beérkezett leveleket hogyan dolgozzák fel?

A panaszládás üzeneteknek két csoportja létezik. Vannak anonim és nem anonim bejelentések. Az anonim bejelentésekre személyes választ nyilván valóan nem tudunk adni, de megpróbálunk a lehetőségeinknek megfelelően megoldást találni, a lehető legrövidebb időn belül. A nem anonim módon véleményt nyilvánítóknak, vagy bejelentőknek pedig természetesen válaszolunk kérdéseikre, vagy a problémamegoldás módjáról tájékoztatjuk őket e-mail formájában.

A sokakat megosztó kérdőív, az Oktatási Tevékenység Hallgatói Véleményezése milyen előnyökkel járhat, ha kitöltjük?

Az OTHV-t kitöltők teljes mértékben anonim módon írhatják le véleményüket az adott tárgyról és oktatójáról. Sokan sajnos azonban nem élnek ezen lehetőségükkel, így az alacsony számok miatt az oktatókra sincsen akkora hatással. Jelenleg ezen kérdőív reformálásán is dolgozik a HÖK tagjainak egy része. Próbáljuk megtalálni azt a módot, hogy felhívjuk hallgatótársaink figyelmét ennek fontosságára, hiszen volt már rá példa hogy változtatások történtek adott tematikákban vagy a tárgy követelményeiben, azonban ahhoz hogy tényleg eredményes legyen a közvéleménykutatás, illetve az hogy a problémák többségét meg tudjuk oldani sokkal több kitöltőre van szükség, több szem többet lát alapon. Úgyhogy ezúton is szeretnék erre megkérni minden kedves olvasót, hogy szánja rá magát ezekre a kérdőívekre. Nem csak azért, hogy eltűnjön az az idegesítő felugró ablak a NEPTUN-ból, hanem hogy a mi munkánk segítése által a hallgatók egyetemi éveit meg tudjuk könnyíteni.


Kis lelkesítés, ha már eleged van a vizsgaidőszakból

Ha ideges vagy valami miatt mindig kérdezd meg magadtól: öt év múlva mennyire fogja ez a probléma meghatározni az életed? Amennyiben a válasz nemleges, ne szánj erre pár percnél többet. Sokszor azt hisszük ilyenkor csak a tanulásé a főszerep, de a vizsgaidőszakban is történhetnek ezen kívülálló dolgok, amik befolyásolhatják a kedvünket, akarásunkat. Éljük meg az érzéseinket, és ha nem életbevágó a probléma engedjük el hamar!

Az a gonosz félelem. Ott lapul mindenki gondolataiban, valaki jobban átéli, valaki kevésbe. Másik oldalról nézve egyesek sírnak, üvöltenek és rombolnak, mások pedig belül őrlődnek. Bárhogy is legyen kell lennie megoldásnak. A légzőgyakorlatok nemcsak nevetségesen egy papírzacskóba fújva, vagy ájulás környékén alkalmazhatóak. Ne feledjük a mély lélegzet a legtöbbünknek sóhajt jelent, ehelyett inkább gyorsabban szívjuk be és hosszan fújjuk ki a levegőt. Emellett a pár perc magunkba fordulás is rengeteget segíthet, húzzuk fel az ébresztőnket öt percre, és koncentráljunk magunkra. Nézd meg mi van körülötted, szívd be az illatokat, és menj végig az egyes testrészeiden. Érezd önmagad, és közben lenyugszol hidd el.

Amikor már feladnád egy sikertelenség után, vésd jól az eszedbe kudarc nélkül nincs siker! Gondolhatsz a célodra bármilyen erősen is szeretnéd, ha az arra vezető utadat szenvedéssel, könnyekkel és áldozatokkal kikövezve látod magad előtt nehezen fog sikerülni. Ugyanis a megszerzett diplomád csakis akkor fogja az üresség helyett a várt jóleső érzést elhozni neked, ha élvezted azt, ami elvezetett hozzá.

Végezetül pedig tedd fel magadban a kérdést: amikor a társasban sikerül a kívánt hatost dobnod az vajon miért sikerül? Kérlek válaszold meg magadban, aztán megmondom a megoldást! Csakis azért, mert akarod!

Operettszínház kedvezmények

Elérhetőség

Cím: 9026 Győr Egyetem tér 1. - Mutifunkciós Épület EHÖK iroda

E-mail: hok@sze.hu

EHÖK elérhetőségek 

Facebook oldal

Kisház - ÚT 106 (AKIK)

Hallgatói Információs és Szolgáltató Központ

hétfő - csütörtök: 8:00 - 16:00*

péntek: 8:00 - 14:00*

*ebédszünetben zárva: 12:20-12:50

Szolgatáltatások:

  • információ nyújtás: pályázatokról, támogatásokról
  • diákhitel ügyintézés
  • GyőrBike ügyintézés
  • Nyomtatás, fénymásolás, scannelés
  • stb.

További információk

HÖK Események

Vizsgaidőszak kezdete 2019. december 16.
Egyetemi Ádventi Gyertyagyújtás 2019. december 16. 18:00 - 19:00
Téli ünnepi nyitvatartási rend 2019. december 21. - 2020. január 1.
EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás 2020. január 9. - 2020. január 11.
Bejelentkezés a 2019/20-as tanév II. félévére 2020. január 29. 06:00 - 2020. február 8. 23:55
Vizsgaidőszak vége 2020. február 1.
Tantárgyválasztási időszak 2020. február 3. - 2020. február 8.
AK diplomaátadó 2020. február 7. 14:00 - 15:00
Szorgalmi időszak kezdete 2020. február 10.

Térkép