GYIK a testnevelés félévekkel kapcsolatban

Kavarodás van a fejedben az újonnan bevezetett rendszerrel kapcsolatosan? Íme a válaszok a leggyakrabban feltett kérdéseitekre:Tükör magazin - írta: Ferdics Andrea - lektorálta: Horváth Kinga

folyamatosan frissül

Mit takar a Neptun-ban újként feltűnő pótteljesítés?

Ammennyiben nem tudtátok felvenni a meghirdetett tárgyak valamelyikét, a pótteljesítés felvételével kiküszöbölhető a helyzet. A 4. féléven már túl járó hallgatók számára nyílt meg ez a lehetőség, sajnos azonban aki ez alatt jár a képzésben nem kaphat aláírást a tárgyból. Ami pedig a legjobb hír ezzel kapcsolatosan, hogy ma, 2020. február 14. napjáig ez ingyenesen felvehető!

Ide tartozik továbbá az az eset is, amikor az adott hallgató a tárgyat egyetemi sportrendezvény keretében szeretné teljesíteni.

Mit jelent az elfogadtatás?

Fontos tudnivaló, miszerint az elfogadtatást csak 1 testnevelés tárggyal kapcsolatosan tudjátok felvenni. Ennek jelentése többféle lehet: magában foglalja a felmentéseket, valamint a tanórán kívüli vagy követelmény teljesítéseket. Ezek részletesebb kifejtése alább található.

Hány testnevelés félévet lehet egyszerre felvenni?

Az összes testnevelés kurzus egyszerre felvehető egy félévben.

Mennyi alkalom szükséges az érintett tárgyak sikeres teljesítéséhez?

Továbbra is irányadó a 10 alkalmas kötelező jelenlét a félév során.


 

Kit keress fel, ha végképp tanácstalan vagy?

Elsősorban is a TSK oktatói biztosan segítséget nyújtanak számotokra, vagy legalábbis iránymutatást mindenképpen tudnak adni. Másodsorban pedig itt találjátok a hasznos elérhetőségeket és helyszínt: testneveles@sze.hu, +36 (96) 613-536, Egyetemi Sportcsarnok II. emelet. Harmadsorban az egyszerűség kedvéért a TSK honlapja ezen a linken érhető el: http://tsk.sze.hu/fooldal.

Mit tegyünk, ha a tárgy teljesítését gátló egészségügyi problémával küszködünk?

Erre a megoldást a követelmények alóli felmentés, vagy azok helyettesítése jelenti. Esetünkben csakis szakorvosi igazolás fogadható el, és azt a szorgalmi időszak ötödik hetéig, a teljesítés megkezdésekor kell benyújtani a testnevelő tanárnak.

Mi a teendő, ha egyetemi vagy azon kívüli sporttevékenységet űzünk? Beszámítható testnevelés félévnek?

A következő 3 esetben annak lehetséges az ilyen irányú felmentés, az úszás követelmény kivételével aki:

  1. a Széchenyi ESE valamelyik szakosztályának igazolt sportolója, és a félév elismerését edzője javasolja.
  2. bármely sportegyesületben versenyszerűen sportol és ezt a szorgalmi időszak folyamán mérkőzés, vagy versenyjegyzőkönyvvel a TSK-n igazolja.
  3. valamint azok, akik a TSK által kínált lehetőségek között nem szereplő sporttevékenységet végeznek, igazolással a TSK vezetőjénél kérhetik a testnevelés követelmény elfogadását.

Hogyan teljesíthetőek a leggyorsabban egyszeri alkalommal az adott testnevelés félévek?

Íme az időspórolás egyetemünk által elfogadott formái, tárgyakra lebontva:

1.      Úszás:

Kezdők esetében 200 m folyamatosan, bármely úszásnemben. Haladók számára 1000 m leúszása, amelynél fiúknak 28 perc, lányoknak pedig 30 perc áll rendelkezésre. A követelményszintén teljesíthető Balaton átúszással is.

2.      Erőgyakorlat

A fiúk az alábbi gyakorlatok, feltüntetett időkereten belüli teljesítésével teljesítheti egyszeri megjelenéssel a tárgyat: hanyatt fekvésből felülés 1 perc alatt 40-szer, vagy folyamatosan 70-szer, hason fekvésből törzsemelés 1 perc alatt 70-szer, vagy combon fekvés hátpadon, törzsemelés vízszintesig 30-szor, és fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás 35-ször, vagy hajlított karú függés 40 másodpercig.

A lányoknál hasonlatosan alakul: hanyatt fekvésből felülés 1 perc alatt 36-szor, vagy folyamatosan 50-szer, hason fekvésből törzsemelés 1 perc alatt 60-szor, vagy combon fekvés hátpadon, törzsemelés vízszintesig 20-szor, térdelőtámaszban karhajlítás-nyújtás 15-ször, vagy fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás, 10-szer vagy hajlított karú függés 20 másodpercig.

3.      Aerob állóképesség

Aerob állóképességi próba keretében a lányok és a fiúk számára egyaránt, habár eltérő feltételekkel teljesíthető egy alkalommal a címbéli kurzus: az elsőként említettek esetében futóversenyen 5600 m 38 perc alatt, vagy EUROFIT 20 m-es ingafutás teszt 60 táv (8. fokozat), vagy terheléses vizsgálaton az európai standard szerint „jó" vagy „kiváló” teljesítményszint elérése szükséges.

Míg az utóbbiaknál futóversenyen 5600 méter 30 perc alatt, vagy EUROFIT 20 m-es ingafutás teszt 90 táv (11. fokozat), vagy terheléses vizsgálaton az európai standard szerint „jó" vagy „kiváló” teljesítményszint elérével váltható ki.

4.      Sportági ismeretek

A tárgy teljesíthető:

a)      valamelyik sportjátékban elsajátított játékelemek, taktikai megoldások összehangolt használatával játékhelyzetekben, mérkőzéseken.

b)      valamelyik sportág (aerobic, extrém-, küzdő-, vízi sport, joga és tánc) mozgáselemeinek elsajátításával.

Az a), vagy b) pontban megjelölt követelmény házibajnokságon, táborozáson, túrán, vagy igazolással a TSK által kínált lehetőségek között nem szereplő sportágakban is elvégezhető.

A GYIK-ben szereplő információk a hallgatók számára is elérhető, és a cikkben feltüntetett honlapról, valamint a Neptun rendszerből származnak.

Nem kaptál a kérdésedre választ a cikkben? Ebben az esetben keresd fel bátran a Testnevelési és Sportközpont munkatársait személyesen, vagy e-mailben.

holnap frissítés

Elérhetőség

Cím: 9026 Győr Egyetem tér 1. - Mutifunkciós Épület EHÖK iroda

E-mail: hok@sze.hu

EHÖK elérhetőségek

Sajtó kapcsolat:
Szakálos Barnabás - 70/630-7588 - szakalos.barnabas@hallgato.sze.hu

Kisház - ÚT 106 (AKIK)

Hallgatói Információs és Szolgáltató Központ

hétfő - csütörtök: 8:00 - 16:00*

péntek: 8:00 - 14:00*

*ebédszünetben zárva: 12:20-12:50

Szolgatáltatások:

  • információ nyújtás: pályázatokról, támogatásokról
  • diákhitel ügyintézés
  • GyőrBike ügyintézés
  • Nyomtatás, fénymásolás, scannelés
  • stb.

További információk

HÖK Események

Záróvizsga jelentkezési időszak 2021. április 26. 06:00 - 2021. május 10. 00:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. május 7. - 2021. május 8.
Elektronikus ZH nap 2021. május 7.
Szorgalmi időszak vége 2021. május 8.
Vizsgaidőszak kezdete 2021. május 10.
Hallgatói klubkoncert 2021. május 12.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. május 14. - 2021. május 15.
Elektronikus ZH nap 2021. május 14.

Térkép