HUAWEI LABOR ÉS AKADÉMIA LÉTESÜL A GYŐRI EGYETEMEN - MA ALÁÍRTÁK PEKINGBEN A MEGÁLLAPODÁST

A Széchenyi István Egyetemen létesítendő Huawei Labor és Akadémia annak az öt évre szóló együttműködésnek a része, amelyről Szijjártó Péter  külgazdasági- és külügyminiszter jelenlétében Komlósi László, a győri egyetem rektor-helyettese és Jimmy Pang, a Huawei Technologies globális kormányzati kapcsolatokért felelős elnöke írt alá megállapodást Pekingben a 4. Kína–Kelet-Közép-Európa Találkozót kísérően 2015. november 26-án.

 

Széchenyi István Egyetem

HUAWEI LABOR ÉS AKADÉMIA LÉTESÜL A GYŐRI EGYETEMEN - MA ALÁÍRTÁK PEKINGBEN A MEGÁLLAPODÁST

Huawei Labor és Akadémia létesül a győri Széchenyi István Egyetemen 2016-ban, amely megvalósulásához a Huawei mintegy 100 millió forint értékben nyújt támogatást.

Az Akadémia létrehozásának a célja a hazai felsőoktatás versenyképességének növelése, közvetlen kapcsolat létrehozása az oktatás szereplői és az ipar között, gyakorlat- és piacorientált képzést biztosítva a résztvevőknek. A jövő évben létrejövő intézményben a Huawei megosztja a legújabb, távközlési- és infokommunikációra vonatkozó oktatási anyagait, az érintett tanároknak továbbképzést biztosít, továbbá angol nyelvű szakmai előadásokat is indít.

Az Akadémia létesítése annak az öt évre szóló együttműködésnek a része, amelyről Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter jelenlétében Komlósi László, a Széchenyi István Egyetem rektor-helyettese és Jimmy Pang, a Huawei Technologies globális kormányzati kapcsolatokért felelős elnöke írt alá megállapodást Pekingben a 4. Kína–Kelet-Közép-Európa Találkozót kísérően 2015. november 26-án. E szerint a felsőoktatási intézmény Gépészmérnöki, Informatikai és villamosmérnöki Karán folyó távközlési- és infokommunikációs képzést mintegy 100 millió forint értékben támogatja a távközlési vállalat. A megállapodás előkészítésében és létrejöttében meghatározó szerepet játszott Kara Ákos, győri országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fejlesztési inisztérium infokommunikációért felelős államtitkára. Az államtitkár azt mondta: "erős győri egyetemet szeretnénk létrehozni, amely meghatározó szereplője lesz a megújuló magyar 
felsőoktatásnak. Az erős járműipari képzés mellett új fejlődési pályát akartunk nyitni a távközlési, nfokommunikációs képzéseknek. Ebben ez a megállapodás fontos lépés. Az a célunk, hogy a felvételiző fiatalok továbbra is innovatív és jó egyetemként tekintsenek a győri intézményre. Az elsőrendű cél továbbra is az, hogy olyan szakemberek kerüljenek ki az egyetemünkről, akik jó tudással rendelkeznek és könnyen el tudnak helyezkedni." Dr. Földesi Péter rektor a jelentkezési motiváció, a piacképes ismereteket adó tanulmányok, a vonzó szakmai életpálya meghatározó értékeként beszélt a távközlési világcég győri szerepvállalásáról. Külön értéke a megállapodásnak, hogy a kínai cég öt esztendős együttműködési megállapodást nem kötött még Magyarországon. A megállapodás értelmében, a Huawei Laboratórium és Akadémia 2016-ban indul az egyetemen, amely mellett a vállalat megosztja a legújabb, távközlési- és infokommunikációra vonatkozó oktatási anyagait, az  érinett tanárokat továbbképzésben részesíti, és angol nyelvű, szakmai előadásokat is indít az intézményben. A cég a most kötött egyetemi stratégiai megállapodás mellett továbbra is nyitva hagyja a győri hallgatók számára az ország valamennyi távközlési tanulmányokat folytató egyetemi hallgatója előtt nyitva álló, Seeds for the Future – kínai tanulmányút lehetőségét is.

- Régóta kerestünk oktatási intézményt elképzeléseinknek Magyarországon, s nem volt könnyű dolgunk a sok kiváló közül eldönteni, hogy kivel fogjunk össze a Huawei Akadémia létrehozásában és működtetésében – mondta Jimmy Pang az aláírást követően. - A Széchenyi István Egyetem mérnöki képzése szárnyal, s örülünk, hogy a  meglévő stratégiai irányzata - a közlekedésmérnöki képzés - mellé, most egy újabb, jövőálló, perspektivikus utat választott.

- Az egyetemnek nagy tapasztalata van a multinacionális vállalati együttműködésben, a hallgatók piaci igényeknek megfelelő képzésében - mondta Komlósi László Imre, nemzetközi rektorhelyettes. A távközlési és informatikai képzésünk a Huawei Akadémiával még több fiatalt vonz majd az egyetemünkre.

 

A Huaweiről

A Huawei a világ egyik vezető információs és kommunikációs technológiai szállítója, tavalyi forgalma 46,4 milliárd dollár volt. A vállalat célja, hogy egy jobban összekapcsolt világ megteremtésével gazdagabbá tegye az emberek életét, és növelje az általuk használt gépek hatékonyságát, felelős társadalmi szereplőként, az információs társadalom megvalósítójaként működjön, és hozzájáruljon az iparág fejlődéséhez. Mint az ügyfélközpontú innovációk és a szilárd együttműködés elkötelezett híve, a Huawei munkája során egymáshoz szorosan kapcsolódó előnyöket hozott létre a telekommunikációs hálózatok és eszközök alkalmazásában, illetve a felhő alapú számítástechnika területén. Létfontosságúnak tartja a maximális értékek megteremtését a mobilszolgáltatók, vállalatok és a fogyasztók számára, mindezt versenyképes megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtva valósítja meg. Termékei 170 országban és régióban vannak jelen, így ezeket a világ népességének több mint egyharmada használja. A cég Magyarországon budapesti irányítással 2005-től működik, itteni európai gyártási- és logisztikai központtal, amlyek bővítése folyamatos. A leányvállalat az üzleti kategóriában 2014-ben elnyerte a Superbrands díjat.

-- 

Támogassa Ön is személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával az Universitas-Győr Alapítvány ösztöndíj programját! Adószám: 19112824-1-08.

 

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM nyitott, szolgáltató egyetem, amely képes átfogó módon kiszolgálni Győr, egy sikeres társadalmi, gazdasági, kulturális központ működését. Ahogy a győri gazdaság, illetve a város térségszervező ereje, úgy a győri egyetem hatása is messze túlterjed a város, a nagy térség határain. Az Egyetem stratégiai célja, hogy tevékenységét Győr városba koncentrálja, s a hozzá kapcsolódó gazdasági térség fejlődésének szellemi központja is legyen. A győri egyetem Magyar Járműipari Kutató Központja a felsőoktatás és a gazdaság nemzetközi kapcsolatainak, jövőképének meghatározó motorja.

A hazai tudomány fellegvára, a Magyar Tudományos Akadémia, az AUDI Hungaria Motor Kft., Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és Egyetemünk a győri Járműtechnológiai Kutatások Kiválósági Központja (J3K) 2015. júniusában történt alapításával új korszakot nyitott a gazdaság, a felsőoktatás és a tudomány együttműködése terén. A központ a győri egyetemen, annak szellemi és infrastrukturális értékeit hatékonyan alkalmazva szervezi tevékenységét.

A Széchenyi István Egyetem Győr fejlődésének kulcsa: magas tudományos minőség mellett, az állami forrásokkal tudatosan és takarékosan gazdálkodva olyan mérnöki, informatikai, jogi, igazgatási, műszaki pedagógiai, nemzetközi, gazdaságtudományi, üzleti, egészségtudományi, szociális, zeneművészeti szakokon képez jól felkészült, gyakorlati ismeretekkel is rendelkező, fitt és lelkileg kiegyensúlyozott diplomásokat, akikre a társadalmi, gazdasági környezetnek szüksége van.

A jövő Győrben épül.

 

Imázsfilm a Széchenyi István Egyetemről az AUDI Hungaria Motor Kft. közreműködésével és menedzselésével: 

 

WINKLER CSABAkommunikációs titkár

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM(rövidítése: SZE)

Kancellári Hivatal, Titkárság

winkler@sze.hu

H-9026 Győr, Egyetem tér 1., igazgatási épület 106-os iroda

Telefon: +36/96 503-415

Mobil: +36/20 230-70-49

AKIK

Az Alumni, Karrier és Információs Központ

Hétfőtől Csütörtökig 08:00 és 16:00 óra,
Pénteken 08:00 és 14:00 óra között

érhető el az érdeklődők számára.

A Központban hallgatói ügyintézésre, karrier és öregdiák tevékenységekre, valamint egyéb szolgáltatások igénybevételére is lehetőség van.

További információk

Elérhetőség

Cím: Multifunkciós Épület, 9026 Győr Egyetem tér 1.
Tel: +36 (96) 503-440
E-mail: hok@sze.hu

Térkép

Téli záróvizsga időszak 2018. január 24. 00:00 - 2018. február 2. 23:55
Bejelentkezés 2018. január 25. 06:00 - 2018. február 3. 23:55
Vizsgaidőszak vége 2018. január 27.
Tantárgyválasztás 2018. január 29. 06:00 - 2018. február 3. 23:55